Υλικά παραγωγής σκελετών γυαλιών:

Μεταλλικός σκελετός:

Οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής σκελετών οράσεως επιλέγουν μέταλλα άριστης ποιότητας για σκελετούς που αντέχουν στον χρόνο. Τα μέταλλα αυτά μπορούν επίσης να επεξεργαστούν εύκολα και να βαφτούν σε ματ ή γυαλιστερές αποχρώσεις, ανάλογα με την μόδα. Ως προς την εφαρμογή των μεταλλικών σκελετών στο πρόσωπο, καλό θα ήταν να αποφεύγετε η άμεση επαφή με το δέρμα, ώστε να αποφευχθούν δερματικοί ερεθισμοί ή οξείδωση του μετάλλου. Για τον λόγο αυτό όλα τα μεταλλικά γυαλιά έχουν επιρρήνια στην μύτη και κοκκάλινα ακροβραχιόνια για τους κροτάφους και τα αυτιά.

Ανάμεσα στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς είναι και το τιτάνιο, όπως και το αλουμίνιο. Και τα δύο είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά μέταλλα και πολύ ελαφριά, καθώς τα συναντάμε συνήθως σε πολύ λεπτούς σκελετούς και σε ιδιαίτερες κατασκευές τύπου griff ή nylor. 

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους μεταλλικούς σκελετούς καθώς μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από κάποιο μέταλλο που μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δερματική αλλεργία. Η αλλεργία αυτή οφείλεται συχνά στο νικέλιο.

Πάστινος ή κοκκάλινος σκελετός

Το κοκκάλινο υλικό κυριαρχεί στην κατασκευή σκελετών και αυτό γιατί είναι ανθεκτικό και αρκετά εύκαμπτο ώστε να δημιουργηθούν διάφορα σχήματα ανάλογα με τις τάσεις τις μόδας. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν το υλικό αυτό για διαφορετικά look και υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. 

Οι συγκεκριμένοι σκελετοί περιορίζουν κάπως το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης στο δέρμα σας. Επιπλέον, διατίθενται σε μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Είναι σε γενικές γραμμές πιο οικονομικοί, ελαφριοί και συνήθως πιο ανθεκτικοί από το μέταλλο. Ορισμένοι έχουν υψηλή αντοχή στα χτυπήματα κατά την άθληση.

Δεν είναι ρυθμιζόμενοι και δεν προσαρμόζονται στο σχήμα του προσώπου σας, παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν στο εσωτερικό τους ειδικό σύρμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σκελετός που θα επιλεγεί- ιδιαίτερα αν είναι μεταλλικός- θα πρέπει να διαθέτει μαλακά “μαξιλαράκια” στο σημείο όπου ο σκελετός εφάπτεται με τη μύτη, ώστε να μην ενοχλεί. Καλό είναι επίσης ο σκελετός να μην «κολλάει» πάνω στο δέρμα και να είναι άνετος

Σύμμεικτος σκελετός

Ο συνδυαστικός τύπος σκελετών που κατασκευάζονται από πάστα και μέταλλο, η μέταλλο και ξύλο, ή και νέα υλικά που επιλέγονται και ως προς την ανθεκτικότητά τους αλλά και ως προς τις επιταγές τις μόδας (πχ plexiglass, βελούδο κτλ).

Ξύλινος σκελετός

Αν και το ξύλο είναι άκαμπτο μπορεί να είναι κατάλληλο για γυαλιά ηλίου.Το μυστικό βρίσκεται στην επεξεργασία του. Η κατασκευή των γυαλιών έχει 15-16 στάδια και διαρκεί 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι γυαλιά πανάλαφρα με απίστευτη καμπυλότητα και απόλυτα φιλικά στο πρόσωπο.Κατά βάση χρησιμοποιούνται Έβενος, Ινδικός και Βραζιλιάνικος Παλίσανδρος αλλά και Κρητική Ελιά.Μάλιστα κάποια χειροποίητα ξύλινα γυαλιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά γιατί κατά την επεξεργασία τους δεν αλλάζουν την φυσική κατάσταση του ξύλου, δεν χρησιμοποιούν layers ξύλου, αλλά μασίφ ξύλο, το οποίο σκαλίζεται μέχρι να πάρει την μορφή που έχουν επιλέξει. Η καμπυλότητα επιτυγχάνεται με την γλυπτική του ξύλου και όχι με τη χρήση καλουπιών.

Πιστοποιητικό Ευρωπαϊκής Συμμόρφωσης για τα Γυαλιά Ηλίου :